För en drogfri missbruksvård!

Denna artikel sändes till Aftonbladet som svar på en artikel av sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Den kom inte in (”replikkvoten är fylld”).  Publicerar den här. 

Nu när den restriktiva narkotikapolitiken ifrågasätts av många, bl.a. på grund av den höga dödligheten, tar sjukvårdsminister Gabriel Wikström till orda utan att ta upp den främsta orsaken till de höga dödstalen. Wikström nämner en orsak, nätdrogerna, men förbigår med tystnad att den stora ökningen främst handlar om dödsfall orsakad av de s.k. ersättningsdrogerna bupronerfin (Suboxone) och metadon. Fler dör av dem än av heroinet de skulle ersätta. Framför allt har dödsfallen ökat radikalt sedan 2006 då man gjorde det lättare att få dessa s.k. droger Nu föreslås ytterligare lättnader och att det missbruk av andra droger som sker samtidigt skall accepteras. Detta kommer att öka antalet dödsfall.

Hela inriktningen på missbruksvården har blivit medicinsk och missbrukare får inte längre drogfri behandling utan ”erbjuds” att med statens hjälp medicinera livet ut.  Det finns de som upplever sig hjälpta av detta medan många andra dör.

Ett annat bekymmer är den stora satsningen på enbart öppen vård (om ens det) för tunga missbrukare. De erbjuds boenden  som inte är drogfria och öppenvård som de saknar alla förutsättningar att klara av. När de sedan misslyckas klassas som de hopplösa fall och erbjuds ofta de statliga drogerna.

Det konkreta Wikström kommer med är snabbare narkotikaklassning av nätdroger som är okontroversiellt,  sprutbyte vilket i sig inte är så dramatiskt men som ingår i omsvängningen till en skadelindrande vård i stället för läkning och drogfrihet. Argument för sprututbyte brukar vara att minska spridningen av hepatit C vilket dock inte fungerat enligt de studier som gjorts. Man säger också att man vill nå nya missbrukare den vägen, men i den studie som gjorts övertygade man bara 8 % av de som hämtade sprutor att söka vidare hjälp.

Sedan vill Wikström utreda narkotikadödligheten. Det är bra men en hel del är redan utrett och det behövs handling. Det första han kan göra är att tillåta den nässpray som kan rädda liv på döende narkomaner. I övrigt är han och regeringen på defensiven mot alla som vill släppa ersättningsdrogerna helt fritt, som vill legalisera cannabis eller alla droger.

Mot denna liberaliseringsvåg måste Wikström komma med något konkret. Tillsätt en haverikommission med uppdrag att

 • Vända den nuvarande medicinska inriktningen på narkomanvården tillbaka till drogfri vård som huvudinriktning. Det innebär att socialstyrelsens nuvarande riktlinjer omarbetas
 • Utreda möjligheten att göra en svensk version av Portugals narkotikapolitik. Det innebär att fängelse för narkomaner ersätts av vård (drogfri vård) och att staten genom minskade fängelsekostnader bekostar en utbyggd narkomanvård. Detta kan möta liberalernas berättigade krav på handling, men utan att tillmötesgående dem i kravet på en politik som bara skulle öka dödsfallen ännu mera. Detta förslag finns på Wikströms bord sedan ett år tillbaka och har bara besvarats med icke förpliktigande fraser.

Det är dags att gå från utredningsstadiet till handling!

Gunnar Bergström

Gabriel Wikströms artikel finns här: http://www.aftonbladet.se/debatt/article21695940.ab

Annonser

Om Gunnar

Nu är jag äntligen 67 år. Och mest känd för att syssla med kriminalitet! Men mot - inte för. Och sen har jag ett andra hemland - Kambodja - efter att ha trampat i klaveret, stött Pol Pot och försökt ställa det till rätta. Och hjärtat sitter på vänster sida.
Det här inlägget postades i Kriminalitet. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till För en drogfri missbruksvård!

 1. Lyckliga Lisa skriver:

  Jag länkar vidare din artikel till lite olika folk

 2. Jimmy Blondin skriver:

  Du skriver att de nationella riktlinjer ska omarbetas. De tillkom i en tid då kommunalpolitiker ville veta vilka metoder som gav effekt. Detta eftersom man ansåg att vården inte fungerade bra. Investerade skattemedel gav inte önskvärda resultat. Så forskningen tog fram bland annat via metastudier vad som gav bäst effekt. Så min fråga till dig Gunnar vad ska de nya riktlinjerna i så fall bestå av enligt dig?

  • Gunnar skriver:

   I första hand syftar jag på de senaste riktlinjerna som säger att läkemedel är förstahandsbehandling vid opiatmissbruk och att det även ska ges till ungdomar och livslångt. Ingen rapportering sker heller längre till socialtjänsten. Ingen har en överblick om vad som förskrivs. Tänker även på de kommande förslag till riktlinjer som gör det ännu lättare att få dessa läkemedel oavsett hur länge man missbrukat. Sidomissbruk accepteras.

   • Jimmy Blondin skriver:

    Livslång behandling kan jag inte finna att det står någonstans i förordningen. Kan du visa var detta står?
    När det gäller överblicken, så är den inte som du skriver att ”Ingen har överblick”. Den är begränsad enligt SoS. Men IVO och SoS själva kan följa detta på olika sätt. Om du menar att det behöver skärpas upp framgår inte av ditt svar.

    Sidomissbruk som du skriver accepteras ej enligt förordningen 3:e paragrafen, så det finns inte heller i förordningen. Var menar du att detta framgår?

   • Gunnar skriver:

    Hej
    De nya riktlinjerna som ska gälla från 1 jan säger bl.a. att sidomissbruk kan accepteras, att kravet på missbrukets längd är ett år men behöver inte dokumenteras, det räcker med patientens uppgifter så nu kan man prata till sig drogrean ännu lättare, och att kan ges till ungdomar under 20 år. Hur många och seriösa försök till drogfrihet har man hunnit med då? Det ska m.a.o bli ännu lättare att få substitutionsbehandling från 1 jan. Förra gången man lättade på kraven (2005) så steg dödligheten markant. Om det livslånga i programmet så kan man säga att det i praktiken knappt förekommer någon nedtrappning och att de flesta som vill trappa bort medlen motarbetas. Jag såg på nätet tidigare uppgiften om att frågan om nedtrappning skulle tonas ned och att man fick räkna med livslång medicinering i många fall. Jag skall söka upp denna text och återkomma. Men redan idag är medicineringen livslång om myndigheterna får råda. Man avråder människor från att bli drogfri. Inte ens gravida kvinnor undantas från medicinering. (se filmen ”Statligt knark är också knark”.)

   • Gunnar skriver:

    Glömde: Socialstyrelsen har inget samlat grepp om hur många som får medlen och har därför svårt att följa upp riktlinjerna. Socialtjänsten får inte längre veta vilka som får medlen heller.

 3. Gunnar skriver:

  Jag har fått in en anonym kommentar på norska som är tacksam för att Aftonbladet inte tog in artikeln eftersom ”vi” har fått nog av mig. Jag tar inte in anonyma bloggkommentarer. Om den som skickat detta vill framträda med namn och stå för sina åsikter är de välkomna.

 4. loveblom skriver:

  Tänker det vore bra med källhänvisning av de undersökningar du stödjer ditt resonemang på
  Mvh
  Love Blom

 5. Gunnar skriver:

  Var sparsam med källorna för att Aftonbladet vill ha så korta artiklar som möjligt. Kom ju inte in i alla fall. Källor dödstal: tokregistret 2014. Samt: SOSFS 2009:27 Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende
  Samt socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer från 2016 SOSFS 2015:XX (M)

 6. Gunnar skriver:

  Tokregistret! Nedlagt! Ska vara toxregistret

 7. Jimmy Blondin skriver:

  Nu är jag med Gunnar! Förstår att du menade den nya förordningen som inte gäller ännu.
  Jag tror inte det finns en enda seriös forskare som påstår att det inte är ett problem med läckage. Det kan däremot inte mötas med hårda repressiva åtgärder för hela gruppen. Snarare en diskussion hur man kontroller detta bättre. Det är ju också så att blandningen av sömnmedel m.m orsakar dödlighet. Men även en svart marknad av mediciner som kommer från andra länder. Bör man inte då sätta in resurserna där istället för som nu ökade resurser för att ”jaga” brukarna med drogtester och lagföra dem för ringa narkotikabrott.

  Jag skulle också vilja säga att man i diskussionen behöver tala om det som faktiskt fungerar väl och inte ensidigt på det man tycker är dåligt. Så är det väl med det mesta. Det här är resultat som sällan syns i debatten när läkemedelsassisterad behandling diskuteras:

  Utgångspunkten för programmet var att upprätthålla en hög struktur och kombinera farmakologisk behandling med fokus på sysselsättning och psykologisk behandling med en låg tolerans för icke-föreskriven narkotikaanvändning.

  ”148 patienter påbörjade behandling. Efter sju år kvarstannade 94/148 patienter (64 %) i programmet, de hade en anställning och var avhållsamma från droger och alkohol. Kvinnor hade mer kontinuerlig avhållsamhet, kvarstannande i programmet och sysselsättning än män (76 % mot 60 %). Efter ett år hade patienter med en hög konsumtion av alkohol inte längre en tung konsumtion av alkohol och så förblev det under hela studien. Alla kvinnor har återfått vårdnaden om sina barn.” (Mats Fridell mfl 2015)

  http://www.lu.se/lup/publication/5341623

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s