Överge inte missbrukarna!

I DN den 26 mars publicerade Joar Forsell från Liberala UngdomsFörbundet en artikel som önskade att vi skrotade den svenska restriktiva narkotikapolitiken och att vi överger drogfrihet som mål för missbrukarna. Hans artikel: http://www.dn.se/debatt/svensk-narkotikapolitik-ar-inhuman-och-misslyckad/

Nedanstående artikel publicerades som replik i DN idag 27 mars och läggs ut även här.

Överge inte missbrukarna  – Ge inte upp!

Till kören av politiker och journalister som vill montera ned den restriktiva svenska narkotikapolitiken sällar sig nu Joar Forsell, förbundsordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

Han upprepar påståendet att den svenska linjen strider mot vad forskningen rekommenderar och att den förklarar de höga dödstalen för missbrukare i Sverige. För att kunna hävda det plockar han ut de resultat ur forskningen som stöder sina slutsatser och utelämnar resten. Några fakta som utelämnas kan behöva redovisas.

Dödstalen är höga i Sverige. Att jämföra med andra länder är dock svårt då alla samlar in data på olika sätt. Men dödstalen är höga av många skäl och finns av olika skäl både i restriktiva länder och i länder som genomfört Forsells önskade skademinskningspolitik såsom Norge och Kanada. Brittish Columbia i Kanada har genomfört det Forsell föreslår och där är narkotikadödligheten mycket högre än i Sverige.

Den ökande dödligheten kan förklaras med en omfattande nedrustning av vårdinsatserna och en ökad medikalisering av vården.  År 2006 underlättade myndigheterna för missbrukarna att få ersättningsdroger som metadon och bupronerfin av samhället. Då sköt dödligheten i höjden. Nu dör fler av dessa preparat än av heroinet de skulle ersätta.

Skademinskningspolitiken har bland annat innehållit sprututbyte, sprutrum där man får hjälp att injicera och legalisering av olika droger, främst cannabis.

Den enda svenska studien av sprutbyte visade inte på någon minskning av smittsamma sjukdomar som hepatit. Ytterst få av de som gick i programmet ville ha kontakt för fortsatt vård. Sprutrum har öppnats och stängts i olika städer. De verkar inrättas av politiska skäl i hopp om att få bort missbrukarna ur gatubilden. Vetenskapligt saknas stöd för att det hjälper.  Skall personalen rapportera missbrukare som har vårdnaden om barn eller hjälpa dem att injicera? I en studie i Oslo fann man att sprutrummet nådde 4 promille av alla injektioner under en dag i Oslo.  Bara sprutrummet i Köpenhamn kostar 38 miljoner kronor per år. Det kunde man få mycket vård för.

Legaliseringen av cannabis i Colorado har medfört ökat antal drogrelaterade dödstal i trafiken, överdoserade barn som fått i sig cannabisgodis och ökat antal besök på psykiatriska akutmottagningar.

Den svenska narkotikapolitiken behöver en upprustning och översyn. Det behövs en omarbetning av nuvarande riktlinjer så att missbruksvården återfår sin huvudinriktning på drogfrihet. Det behövs en satsning på vård och behandling. Vi ska inte överge missbrukarna och lämna dem i händerna på en aggressiv läkemedelsindustri och en kriminell värld som båda hänsynslöst utnyttjar beroende människor.  De som blir beroende rekryteras bland alla så kallade rekreationsmissbrukare. Bakom skademinskningspolitiken döljer sig en likgiltighet för människor och en obehaglig människosyn. Det finns en annan lösning på problemet än uppgivenhet.

Gunnar Bergström, alkohol och drogterapeut.

Källor: http://miun.diva-portal.org/smash/get/diva2:1606/FULLTEXT01.pdf (Om sprututbyte)

http://www.accentmagasin.se/politik/7-myter-om-­cannabis-och-­legalisering/

Narkotikafrågan 1/2017 (om Kanada)

Annonser

Om Gunnar

Nu är jag äntligen 67 år. Och mest känd för att syssla med kriminalitet! Men mot - inte för. Och sen har jag ett andra hemland - Kambodja - efter att ha trampat i klaveret, stött Pol Pot och försökt ställa det till rätta. Och hjärtat sitter på vänster sida.
Det här inlägget postades i Kriminalitet. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Överge inte missbrukarna!

 1. Ingrid Axelsson skriver:

  Överge inte heller unga kvinnor på skyddat boende som inte får ta del av den uppföljning som krävs. De skrivs ut till INGENTING eftersom socialtjänsten inte tar sitt fortsatta ansvar – Socialtjänsten GER UPP.
  Ensamkommande flyktingbarn skickas tillbaka till länder de saknar förankring i –
  Sveriges politiker GER UPP.
  Garantipensionärer kan inte leva på sin pension trots att de arbetat hela sitt liv.
  Politikerna ignorerar och GER UPP.

 2. Anonym skriver:

  Hur gör man för att hjälpa sitt barnbarn som är 23 år och narkotika beroende! Hon klarar inte av att komma ur detta själv, har varit på ett behandlingshem men gav sig av därifrån. Hon vill själv bli fri men klarar det ej.

  • Ingrid Axelsson skriver:

   Kontakta föreningen Föräldrar mot narkotika FMN .
   Du hittar de olika föreningarna på nätet.

  • Gunnar skriver:

   För att svara måste man veta lite mer om situationen, vilka droger, vilken hjälp hon fått hittills. Om hon är allvarligt ute kan man kontakta socialtjänsten och påpeka för dem att de kan behöva inleda en LVM-utredning (tvångsvård). Därifrån kan man söka mer kvalificerad hjälp

   • EvaHelena Gmail skriver:

    Tack för svar! Jag vet inte vad hon använder för droger. Hon berättar inte mycket, just nu är hon hemma men kan vara borta i morgon. Det är så frustrerande med sociala då hon är vuxen och de har tystnadsplikt. Man vet inte vad som görs om det görs något alls. Flera orosanmällningar har gjorts. Med vänlig hälsning

    Skickat från min iPhone

  • Jonas kvistfors skriver:

   Uppmuntra personen i fråga att hålla sig till cannabis. Då kommer det hela gå bra.

   Cannabis är en ört som ger en säker, mild men effektiv berusning som är relativt kortvarig och näst intill ofarlig. I USA har man med framgång använt cannabis som behandling i avvänjnings sammanhang, och tex alkoholister kan med stor framgång behandlas med naturlig cannabis, som dock inte bör rökas utan användas med hjälp av en sk vaporiser. Förångare.

   Akta sig för behandlare, recept belagda mediciner och lagstiftad välvilja.

   Så ligger det till.

   Mvh

   Jonas Kvistfors
   Egenföretagare, familjefar och rekreationell cannabisbrukare sedan 20 år.

   • Gunnar skriver:

    Jag delar inte människosynen bakom inlägget från Jonas. Det finns mycket man kan göra för en person över 18. Och att ge upp och rekommendera en människa att vidmakthålla sitt beroende med cannabis är okunnigt och kränkande. Det är ingen ofarlig drog, och beroendemänniskor behöver drogfrihet, inte uppgivenhet och myndighetrsförakt

 3. Jonas kvistfors skriver:

  Orosanmälningar för en 23 åring?
  Det är ju skrattretande i sin tragedi.
  Om individen vore under 18 kan de ännu ”gripa in” och göra ont värre för stackarn, men för en myndig person finns inget man kan göra. Vilket nog är tur i oturen. Vad som behövs är stöd och genuint goda råd. Inte nolltolerans präglad panik.

  Lycka till.

  • Ingrid Axelsson skriver:

   Stöd och genuint goda råd. Vad innebär det i konkret handling?
   Missbruk handlar om att dämpa komplexa trauman och smärta kombinerat med ett beroende beteende.
   Det är stora grupper sjuka, pensionärer och flyktingar som idag lever i Fattigdomsfällan som de aldrig kan ta sig ur.
   De som dessutom är beroende av droger, börjar samhället totalt ignorera och ge upp.
   Nolltolerans eller inte blir ytterligare samhällets brist på fokus av människors behov av vård och behandling.

  • Ingrid Axelsson skriver:

   Att uppmana människor att missbruka är omoget och ansvarslöst!
   Om Du Jonas K tillhör gruppen som kan nyttja droger och ändå leva ett socialt fungerande liv så gäller det att förstå att stora grupper inte klarar av det.
   Att respektera människors olikhet och människovärde innebär INTE att förminska dödsfallen och familjers livslånga trauman p.g.a.missbruk.
   INTE heller att förminska behandlare och vårdpersonal som räddar liv.

 4. Ture skriver:

  Det är lustigt att du har spridit dessa falska uppgifter om cannabis påverkan på trafiken i Colorado, men inte tagit ett steg tillbaka, trots att det inte finns några såna belägg för en ökning. Om du hade varit driven av vetenskap och inte ideologi, så hade du gjort avbön.

  ”Results. Pre–recreational marijuana legalization annual changes in motor vehicle crash fatality rates for Washington and Colorado were similar to those for the control states. Post–recreational marijuana legalization changes in motor vehicle crash fatality rates for Washington and Colorado also did not significantly differ from those for the control states (adjusted difference-in-differences coefficient = +0.2 fatalities/billion vehicle miles traveled; 95% confidence interval = −0.4, +0.9).

  Conclusions. Three years after recreational marijuana legalization, changes in motor vehicle crash fatality rates for Washington and Colorado were not statistically different from those in similar states without recreational marijuana legalization. Future studies over a longer time remain warranted.”

  Från American Public Health Association
  http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2017.303848

  • Gunnar skriver:

   När jag skrev detta vet jag inte om siffrorna du hänvisar till fanns. I alla fall verkar det som om olika myndigheter plockar ut de siffror som passar ens syfte. En annan myndighet: National Highway grafik Safet Administration, Fatatlity Reporting System ger en annan bild.
   Antal döda i trafiken när en förare var positiv på marijuana ökade från 47 när medicinsk marijuana infördes 2009 till 78 2012. 2013, när det blev lagligt var dödstalen 71 och 2016 var de 147. Brottsligheten steg: Stölder ökade innan legalisering med 4,1 %. efter med 8,3. Våldsbrott ökade innan med 1,2, efter med 18,6. All brottslighet med 3,4 innan, med 10,8 efter. (Källa Colorado Bureau of Investigation. (http://crimeinco.cbi.state.co.us/)

 5. Ture skriver:

  Men om myndigheter enligt dig ”plockar ut de siffror som passar ens syfte” så kan du ju inte fortsätta förlita dig på sådana siffror.

  Sen kan du inte visa på någon kasualitet mellan cannabis och den brottslighet som ökar. Colorados arbetslöshet har ökat (googla det). Det är en välkänd och logisk orsak till kriminalitet (förutom överrapportering, men det är en annan debatt). Det är även mer troligt att en poliskår som tidigare var upptagna med cannabisbrott finner tid över att ta tag i annat.

  • Gunnar skriver:

   Eftersom nästan alla i debatten plockar ut de siffror som ”passar” så får man använda alla källor. med källkritik. Alla siffror (nästan) pekar dock på att legaliseringen i Colorado har haft negativa effekter.

 6. Ture skriver:

  Ta då en titt på Washington States brotts-siffror. De legaliserade samtidigt. Ingen korrelation i statistiken i övrigt. Att då fokusera på Colorado är ”cherry-picking”

  • Gunnar skriver:

   Jag ska kolla Washington när jag får tid men media och legaliseringsförespråkare har koncentrerat sig på Colorado, bl.a för att utdelningen av sk medicinsk marijuana och sedan legalisering pågått länge där. Och många som vill släppa hasch fritt hänvisar till Colorado som en framgång vilket inte är sant

 7. Ture skriver:

  ”media och legaliseringsförespråkare har koncentrerat sig på Colorado”
  Et tu

  ”bl.a för att utdelningen av sk medicinsk marijuana och sedan legalisering pågått länge där”
  Lika länge som i Washington State

  ”Och många som vill släppa hasch fritt hänvisar till Colorado”
  Argumentum ad populum. För övrigt handlar det inte om HASCH. Det handlar om Cannabis i alla dess former.

  ”vilket inte är sant”
  Vilket du inte presenterat några belägg för, inte här, och inte i nationell dagspress. Att såna där felaktigheter släpps igenom utan en kommentar säger en del om nivån på gammelmedia nuförtiden. De har ju iofs alltid strukit förbudsivrare medhårs, så det är inte så förvånande.

 8. Yvonne Malmgren skriver:

  Jag tycker att precis som ungdomar får gratis kondomer ska föräldrar få gratis drogtester att ge sina barn vid misstanke det hade kunnat hejda mycket oro och många lögner hade inte kunnat slå rot
  Någon som håll er med mig?
  En mycket förebyggande åtgärd
  Sedan känner jag att missbrukare som går på soc kan beläggas med krav på att försöka gå på anonyma alkoholister eller narkomaner eller annan ideell verksamhet men inte som straff utan när känslan finns att personen vill något Obs detta är viktigt att man talar om att det kan finnas en öppning på vård som personen själv vill ha och tror på och då ska man köra med öppna kort och inte säga att soc tycker detta hade varit något.Då styr soc och då är det inte eget val.Detta ska myntas innan personen är mogen så man kan sätta någon i kö och mynta tanken som får mogna under en viss tid
  Allt ska göras i gott uppsåt och för personens väl och inte för att soc tycker att personen missköter sig och om du inte gör detta då händer det ett straff här

 9. Yvonne Malmgren skriver:

  Intressant att höra om resultatet av legaliseringen .Harm reduktion har fått mig att förstå att detta är ingen bra väg alls.Att utnyttja beroendemänniskors svaghet till något som i mina öron låter som dödshjälp utan att förklara att detta delvis är syftet och registreringen av missbrukare.Ökandet av antalet missbrukare och offer runt omkring varje missbrukare var dömt att öka med lagliga drogers spridning.Och Laro kliniker med assisterad medidicinering. ALLT PÅMINNER MIG OM RÄTTEN TILL LÄKARASSISTERAD DÖD.
  Nej jag kan inte förmå mig att se någon omtanke i det hela snarare en mycket otäck människosyn där missbrukaren är dömd att gå under förr eller senare

 10. Anonym skriver:

  En missbrukare går inte att bota under förstavkärleksperioden
  Som tur är håller den inte i sig så länge
  Sedan går det att peka på negativiteter
  Man kan aldrig tvinga någon att sluta
  Om man inte lägger dom i spännbälte förstås vilket man i desperata tillfällen hade önskat
  Men den dagen tanken dyker upp ska det omedelbart utan väntan finnas en nödlösning som skall leda till önskad vård eller miljöbyte eller spännande sysselsättning som kan betyda mer än en snabb fix
  Tänk efter vad saknar en missbrukare
  Jo en ny miljö med folk som tror på personens inre kraft och som ger en hållbar grund och framtidstro
  Att kunna styra sitt liv själv
  Och inte bli styrd ger en hållbar tillfrisknad

 11. Yvonne Malmgren skriver:

  Under första kärleksperioden är det näst på omöjligt att bota en missbrukare
  Som tur är håller den inte i sig så länge
  Sedan kan man resonera för och nackdelar med livsvalet
  Man kan inte tvinga en missbrukare att sluta
  Om man inte spänner fast dom i bälte förstås
  Vilket man i en desperat situation kan önska att man fick
  När missbrukaren visar en önskan eller längtan bort från det livet
  Då ska det finnas en nödlösning fort som ska leda till den vård byte av miljö mening med livet ett syfte och sysselsättning som kan leda till något i form av CV skola eller jobb en framtid
  En miljö där folk tror på individens egna kraft som har tålamod att rida ut stormar och kan förlåta felsteg vilket många lär sig av vad de inte ska göra nästa gång det är alltså inte ett misslyckande om man inte tillåter det att vara ett utan en lärdom
  Då kan man ur detta kaos skapa en hållbar framtid och ett hopp om acceptans
  Utan detta kan man inte hela
  Medicin helander inte det är som ett väntrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s